Vanilka se stala neodmyslitelnou součástí vánočního pečení, a každý rok tak přináší do svátků jedinečné kouzlo, kdy váš domov naplní jemnou vůní a hřejivou atmosférou. Její sladká, podmanivá chuť dodává cukroví i dezertům eleganci a vytváří nezapomenutelné okamžiky rodinné pohody. Vychutnejte si sváteční chvíle plné vanilkové harmonie a lásky s recepty Dr. Oetker.
Vinné cukroví
Na těsto
- formičky na vykrajování (ø 4 cm)
- plech na pečení
Přísady
NA TĚSTO
- 260 g hladká mouka
- 1 balíček Vanilkový cukr Dr. Oetker
- 250 g máslo změklé
- 5 PL bílé víno nebo růžové
NA OBALENÍ
- 150 g moučkový cukr
- 1 balíček Skořicový cukr Dr. Oetker
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s vanilkovým cukrem. Přidáme máslo a víno a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme asi na 30 minut do chladničky odpočinout. Těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme pomocí válečku na plát o tloušťce asi 4 mm a vykrojíme formičkami různé tvary. Pečivo přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 15 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Ještě teplé obalíme v cukru smíchaném se skořicovým cukrem a necháme vychladnout.
Kynutá vánoční štola s ořechy
Na těsto
- plech na pečení (30 x 40 cm)
Přísady
NA TĚSTO
- 450 g hladká mouka
- 1,5 balení Droždí sušené Dr. Oetker
- 100 g cukr
- 1 KL sůl
- 1 balíček Finesse Pomerančová kůra strouhaná Dr. Oetker
- 170 g máslo změklé
- 200 ml mléko polotučné vlažné
- 2 ks vejce slepičí
- 1 PL Vanilková pasta Dr. Oetker
- 120 g rozinky sultánky
- 120 g rozinky
- 140 g kandovaná pomerančová kůra nebo citrónová kůra
- 130 g mandle oloupané nasekané
NA POTŘENÍ A POSYPÁNÍ
- 70 g máslo rozpuštěné
- 2 PL moučkový cukr
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, cukrem, solí a kůrou. Přidáme máslo, mléko, vejce a pastu a ručně vypracujeme dohladka. Nakonec do těsta zapracujeme sultánky, rozinky, kandovanou kůru a mandle. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 50 minut kynout. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na pláty (30 × 20 cm), které po delších stranách přehneme do středu a necháme asi 2 cm volné okraje. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení. Štoly necháme ještě asi 20 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 60 minut
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Na potření rozpustíme v kastrůlku máslo a pomocí štětce nebo mašlovačky ještě horké štoly potřeme. Posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
Nealkoholický vaječný perníkový likér
Na likér
- šlehač
- láhev
Přísady
NA LIKÉR
- 6 kusů žloutek
- 2 balíčku Třtinový cukr s rumovou příchutí Dr. Oetker
- 40 g cukr třtinový
- 250 ml smetana ke šlehání 33%
- 700 ml mléko polotučné
- 1 KL Vanilka mletá Dr. Oetker
- 0,5 KL Perníkové koření Dr. Oetker
Na přípravu likéru ve vyšší nádobě vyšleháme žloutky s cukrem a třtinovým cukrem šlehačem do pěny.
V kastrůlku ohřejeme mléko se smetanou, vanilkou a kořením. Nesmí dojít k varu. Odstavíme a po malých částech při stálém míchání metličkou přidáváme žloutkovou pěnu. Po smíchání opět zahříváme, ale jen na max. 85 °C. Nalijeme do připravené láhve, uzavřeme a skladujeme v chladničce. V chladničce vydrží cca 1 týden.
Arašídové oříšky
Na pusinky
- šlehač
- cukrářský sáček s hladkou špičkou (ø 9mm)
- plech na pečení
Přísady
NA PUSINKY
- 1 balíček 100% vaječné bílky Dr. Oetker
- 150 g voda
- 250 g cukr
- 120 g arašídy mleté nesolené
NA TĚSTO
- 120 g máslo změklé
- 120 g arašídové máslo
- 50 g cukr třtinový
- 1 ks vejce
- 1 KL Vanilková pasta Dr. Oetker
- 230 g hladká mouka
- 0,5 KL Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
- 0,5 KL sůl
NA NÁPLŇ
- 100 g máslo změklé
- 150 g arašídové máslo
Na přípravu pusinek v míse vyšleháme bílky s vodou dotuha. Poté za stálého míchání postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud se nezačnou tvořit ostré špičky. Nakonec zlehka vmícháme arašídy. Naplníme směsí cukrářský sáček a na plech vyložený papírem na pečení vytvoříme celkem 50 ks pusinek. Vložíme do předehřáté trouby a sušíme.
Doba sušení: asi 90 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Na přípravu těsta v míse vyšleháme obě másla s cukrem, vejcem a pastou šlehačem do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí a ručně vypracujeme na hladké těsto.
Z těsta vytvoříme váleček a nakrájíme ho na 50 stejných kousků. Z každého kousku vytvoříme kuličky a naneseme je na plech vyložený papírem na pečení asi 5 cm od sebe. Pomocí paličky na maso kuličky zploštíme, a vytvoříme tak čtverečkový vzorek. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 10 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Sušenky necháme vychladnout.
Na náplň v míse vyšleháme máslo s arašídovým máslem šlehačem dohladka. Sušenky s pusinkami slepíme náplní k sobě a uložíme do chladničky zatuhnout.
Více chutných receptů naleznete na webu: Naše recepty | Dr. Oetker.