magazin

Domácí pomazánka 5× jinak. Na jednohubky, chlebíčky i tousty

Doma připravené pomazánky mají oproti těm kupovaným minimálně jednu velkou výhodu – člověk přesně ví, co obsahují. Které jednoduché pomazánky stojí za vyzkoušení?

Hummus či domácí paštika jsou celkem známé pokrmy, nicméně třeba takovou pomazánku z romaduru nebo tofu určitě každý nezná. Recepty s tofu jsou navíc často přehlížené, protože má spousta lidí z této suroviny strach. Jak bude možné vidět níže, z tofu lze připravit vynikající pomazánku, na které si pochutnají i vegani.

Domácí paštika do skleniček

Domácí paštika je nejen delikatesou, nýbrž i skvělým vlastnoručně vyrobeným dárkem. Ač se to na první pohled nezdá, recept na domácí paštiku do skleniček není složitý. Paštiku lze připravit z vepřových i kuřecích jater, záleží, co má daný strávník rád. Lahůdkou je rovněž paštika ze zvěřinového masa.

Recept je velmi variabilní, nicméně z ostatní surovin na domácí paštiku lze jmenovat například červené víno nebo koření dle chuti – tymián, pepř, bobkový list apod. Jak lze vidět v receptu uvedeném výše, připravit paštiku doma zvládne i začátečník.

Hummus aneb cizrnová pomazánka

Také recept na hummus neboli pomazánku z cizrny je snadný. Lze použít jak cizrnu v plechovce, tak cizrnu sušenou a předem namočenou. Druhá možnost vyžaduje trochu plánování, na druhou stranu vyjde levněji. Na chuti není znát v podstatě žádný rozdíl.

Všechny ingredience stačí hodit do mixéru, chvíli mixovat a je hotovo. Hummus chutná výborně s falafelem, proto stojí za to vyzkoušet také recept na falafel. Poté lze hummusem například potřít tortillu, přidat falafel a oblíbenou zeleninu a srolovat. Wrap s hummusem a falafelem přijde vhod hlavně na cestách, kdy nejsou podmínky pro velké stolování.

Pomazánka z romaduru

Tato pomazánka zachutná především příznivcům sýrů s výraznějším odérem. Romadur je zrající sýr s krémovou konzistencí, díky níž se pro přípravu pomazánky skvěle hodí. Pomazánku si lze dát jen tak na chuť, nebo ji podávat na jednohubkách jako party pohoštění.

Příprava romadurové pomazánky spočívá v rozmačkání romaduru a jeho smíchání s dalšími ingrediencemi, například jarní cibulkou a pomazánkovým máslem. Pak už zbývá jen pomazánku doladit solí a pepřem podle chuti.

Veganská tofu pomazánka

Základem této pomazánky, kterou si bez obav mohou dát i vegani, je restované tofu na cibulce, které se rozmačká vydličkou nebo rozmixuje v mixéru. Krémovou konzistenci zajistí troška oleje nebo sojového jogurtu, případně lze přidat i trochu rostlinného mléka.

K dochucení je možné použít sojovou omáčku, česnek, čerstvé bylinky, koření nebo lehce povařenou zeleninu, například brokolici či mrkev.

Pomazánka z červené čočky

Zdravá, jednoduchá a vynikající je také pomazánka z červené čočky. Pro její přípravu stačí orestovat nadrobno nakrájenou cibulku na oleji, přihodit červenou čočku a vařit do změknutí. Voda by se měla téměř úplně vyvařit, aby pomazánka nebyla moc řídká.

Poté se čočka rozmixuje společně se špetkou soli, česnekem, trochou rajčatového protlaku, kouskem zázvoru, pár sušenými rajčaty, citronovou šťávou a kořením dle chuti.

Pomazánka je díky červené čočce poměrně výživná a krom toho, že ji lze podávat jako lahodné pohoštění, poslouží také jako sytá a zdravá večeře.

PR články

Další články autora