magazin

Čtyři pravidla správného zacházení s potravinami: Udržte jejich čerstvé, chutné a šetřete

Nakupujte rozumně
Podle Světového institutu pro zdroje (WRI) se na celém světě vyhodí třetina vyprodukované potravy. Ve světě, kde na mnoha místech vládne hlad, je to alarmující číslo.

V industrializovaných zemích se vyhodí přibližně 222 milionů tun potravin. Pokud se chceme vyhnout zbytečnému vyhazování jídla, začněme při nákupech. Nakupovat bezhlavě se určitě nevyplácí, zkuste se držet několika základních pravidel.

Nákup začíná ještě před odchodem do obchodu. Podívejte se, co vám v ledničce a spíže zůstalo, abyste zbytečně nenakupovali stejné suroviny.

Předem si rozmyslete, jaká jídla z nakoupených potravin uvaříte. Lepší je nakupovat menší množství jídla vícekrát týdně, než udělat jeden velký nákup na dva týdny předem.

V takových případech se vám velké množství potravin často nepodaří zkonzumovat včas. Takovým jednáním zmenší nejen množství vyhozených potravin, ale i utracených peněz.

Není jedno, jak potraviny vybalíte
Zejména chlazené a mražené potraviny je třeba rychle uložit na správné místo, aby vám dlouho vydržely. Po příchodu z nákupu si vše vyložte na stůl nebo pracovní desku.

Přednost mají mražené potraviny. Pokud se jejich nechystáte okamžitě využít, uložte je do mrazničky jako první. Tak neztratí svoji teplotu.

Potraviny s blížícím se datem spotřeby skladujte v předních částech chladničky, abyste je měli na očích. Ledničku nepřeplňujte, aby v ní mohl dobře cirkulovat studený vzduch.

Označte si jídlo
Budete mít přehled a rychle najdete vše, co v danou chvíli potřebujete. Praktické je používat průhledné obalové materiály.

Zbytky jídla uchovávejte v průhledných sklenicích nebo v plastových dózách a skladujte je tak, aby každý viděl, co v nich je. Vždy, když otevřete ledničku, budete mít přehled, co vám zbylo. Můžete také použít štítky popsány velkým a snadno čitelným písmem.

Dejte pozor, aby syrové maso a ryby nepřišli do kontaktu s ostatními potravinami, zvláště s mléčnými výrobky. Mohlo by dojít ke křížové kontaminaci bakteriemi. Maso proto dávejte do průhledných obalů.

správné skladování
Naučte se potraviny pečlivě ukládat, aby vám vydržely co nejdéle čerstvé a nepokazili se. Exotické ovoce, rajčata a okurky skladujeme při pokojové teplotě, zatímco domácí ovoce a zeleninu dáváme do spodních složek chladničky.

Nemyjeme jejich, protože by se pak rychleji mohli kazit. Většina ovoce a zeleniny uvolňuje chemikálii ethylen, která podporuje zrání.

Může to pak způsobovat problémy, pokud se na jednom místě skladuje více druhů ovoce a zeleniny. Proto ovoce a zeleninu uchovávejte v plastových, skleněných či papírových obalech.

PR články

Další články autora