magazin

Stravovací trendy roku 2021: Co předpovídají šéfkuchaři a Pinterest?

Trendy ovlivnila pandemie.

Kuchařské magazíny, šéfkuchaři a šéfkuchařky, ale i sociální sítě jako Pinterest každý rok předpovídají, jaké trendy ve stravování nás čekají příštích dvanáct měsíců.

V roce 2020 asi jen málokdo mohl předpokládat, že do výběru jídla a také způsobu stravování radikálně zasáhne pandemie.

Na vzestupu bylo kváskovanie a pečení chleba, ale i domácí vaření, které zapříčinila omezená provoz restaurací. Novinky a změny přijdou i v roce 2021.

Které potraviny budou trendy a jaké přístupy k vaření zabloudí do vaší kuchyně?

Zdraví na talíři

V roce 2021 se urychlí trend, v jehož rámci se stírají hranice mezi doplňky výživy a standardními potravinami. Předpokládá to společnost a obchodní síť Whole Foods Market.

Více se začnou prodávat a propagovat superpotraviny, probiotika a probiotické produkty, ale také jídla s vysokým obsahem vitamínů a adaptogeny, tedy bylinky (ženšen, rakytník, lékořice) či houby (čaga, reishi).

Ty mají podporovat imunitní systém či zvyšovat odolnost organismu vůči stresu. Pro zjevné důvody má tento trend růst na popularitě.

Snídaně a snídaňové servírovací tácky
V nadcházejícím roce zapomeňte na snídani na talířích či v miskách, hitem budou jídlem obloženy desky a tácky.

Většinou se lidem spojují se servírováním sýrů či masa, no Pinterest zaznamenal obrovský zájem o ně v souvislosti se servírováním snídaně.

Bohaté a chutné snídani či brunch jsou přesně tím, co se bude na tácech skvěle vyjímat – od ovocných veganských až po tácky obložené vafle, pomazánkami a pečivem.

Rostlinné stravování už je status quo
Počet lidí ve světě, kteří se pro klimatickou krizi začínají stravovat rostlinné, v posledních letech výrazně narostl.

I na Slovensku zvažuje podle loňského průzkumu agentury Focus každý čtvrtý Slovák nebo Slovenka omezit příjem živočišných produktů.

Vegetariánské či veganské náhrady jsou už běžné i v klasických obchodech a toto alternativní stravování se stává normou. Očekává se tedy, že rostlinné trendy v roce 2021 ještě zesílí a upevní si své místo v jídelníčku mnoha lidí.

Nejde však jen o redukování uhlíkové stopy při našich obědech, ale i při nákupech. Nadcházející rok bude trendem promyšlené a zejména lokální nakupování.

Štiplavý rok 2021
Podle Pinterestu na rok 2021 platí, že nevýrazné a mdlé jídlo je zakázáno (bland is banned). Proto budou naše menu ozvláštňovat pálivé chutě.

Vzrostlo totiž vyhledávání takových slovních spojení jako „recept na džem z jalapeño papriček“ nebo „recept na štiplavý med“. Zdá se, že štiplavost se snadno snoubí i se sladkostí, což předznamenává i rok plný experimentů v chutích a kombinacích.

Zážitek jako v restauraci
Během roku, kdy se lidé nemohli stravovat venku v restauracích a podnicích jako obvykle, mnozí zatoužili zažít podobný experiment i doma.

V roce 2021 Pinterest předpokládá, že se lidé budou soustřeďovat na vytváření oku lahodících a kreativních výtvorů namísto nevábného a ledabyle vŕšenia pokrmu na talíři.

Mimochodem, na margo restaurací se také očekávají zásadní změny. Jelikož mnohé se museli přizpůsobit nové situaci, rok 2021 bude pro ně výzva, jak připravit obvyklé jídla s sebou, tedy „to-go“.

„Šéfkuchaři a majitelé restaurací najdou způsob, jak bezpečně nabídnout svým zákazníkům skvělé zážitky z jídla i v jejich domovech. Objeví se různé kreativní možnosti take-away,“ říká pro časopis Food and Wine šéfkuchař Evan Gaudreau. To znamená naaranžovat i zabalit jídlo tak, aby si ho člověk užil i mimo restaurace se zážitkem, jakoby byl v ní.

Cizrna na sto způsobů
Cizrna patří mezi nejzdravější luštěniny a podle více kuchařských osobností začne objevovat iv jiných jídlech, jako jsou hummus či falafel.

Trend roku 2021 se projeví také ve formě Cizrnová těstovin, cizrnové mouky, dokonce i Cizrnová lupínků a sucharů.

Více fermentovaný a zavařování

To, co jste si vypěstovali doma ve své zahrádce nebo na balkoně během lockdownu, v roce 2021 zužitkujete nejen v čerstvé formě.

Do obliby se stále více dostává fermentování, nakládání, zavařování. Například bylin či zeleniny.

Navíc fermentované potraviny jsou zdravé a obsahují mnoho probiotik. Tímto způsobem můžete pracovat například s mrkví, paprikou, brokolicí, květákem, okurkami, ale například i sójou.

PR články

Must Read

Related Articles